Aikuinen ja kaksi lasta laittamassa pyykkiä pesukoneeseen. Aikuisella pyykkikori kädessä.

Vinkkejä Ekopaastoon

Kestävän arjen teoilla rakennetaan parempaa tulevaisuutta

Kestävä arki tarkoittaa sitä, että vähennämme arjen valinnoissamme ympäristölle haitallisia vaikutuksia, kuten ilmastopäästöjä, jätteitä ja luonnonvarojen kulutusta. Valitsemalla kestäviä ratkaisuja voimme omalta osaltamme olla vaikuttamassa siihen, että ihmisten elinolosuhteet säilyvät maapallolla tulevaisuudessakin. Jokainen voi kantaa kortensa yhteiseen kekoon.

Hiilijalanjälki tarkasteluun!

Ympäristölle aiheutuvan kuorman yksi mittareista on hiilijalanjälki. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä valtaosa muodostuu asumisesta, liikkumisesta ja siitä, mitä syömme. Loppuosa hiilijalanjäljestä aiheutuu laajemmin muusta kulutuksesta. Niinpä myös vaikuttavimmat teot oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi löydät tarkastelemalla asumista, liikkumista, ruokaa ja muuta kulutusta. Ympäristön suojelua on myös luonnon monimuotoisuuden varjeleminen. Luonnon monimuotoisuutta voit lisätä myös omalla pihalla ja parvekkeella.

Kun vähennät omaa hiilijalanjälkeäsi, olet samalla pysäyttämässä luontokatoa ja hillitsemässä luonnonvarojen ylikuluttamista. Bonuksena edistät omaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi.

Alle on koottu Marttojen vinkkilistoista esimerkkejä vaikuttavista, kestävän arjen teoista luonnon hyväksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi – yksityiskohtaisempia ohjeita löydät linkkien takaa.

Vinkki #1: Syö monipuolisesti ja kasvispainotteisesti

  • suosi kasviksia, täysjyvää ja kotimaista kestävästi kalastettua villikalaa
  • vähennä lihaa
  • vältä hävikkiä
  • muista marjat, sienet, luonnonyrtit

Lue lisää kestävästä ruokavaliosta Marttojen sivuilta.

Vinkki #2: Säästä asumisen energiaa

  • seuraa kodin energian- ja sähkönkulutusta
  • alenna huonelämpötilaa
  • lyhennä suihkuaikaa
  • sammuta aina tarpeettomat sähkölaitteet
  • valitse kestävästi tuotettu, uusiutuva energia

Lue lisää energiansäästövinkkejä Marttojen sivuilta.

Vinkki #3: Liiku viisaasti ja voi hyvin

  • kävele ja pyöräile aina kun voit
  • suosi joukkoliikennettä
  • vähennä yksityisautoilua ja lentomatkustamista

Lue lisää kestävän liikkumisen vinkkejä Marttojen sivuilta.

Vinkki #4: Kuluta kohtuullisesti

  • osta vain tarpeellista ja kestävää
  • pidennä käyttöikää korjaamalla ja huoltamalla, käytä tavarat loppuun saakka
  • suosi käytettyä, lainaa ja vaihda
  • vähennä jätettä ja lajittele oikein – mahdollistat uutta

Lue lisää kohtuullisen kuluttamisen vinkkejä Marttojen sivuilta.

Vinkki #5: Tee kotipihasta monimuotoinen

  • hoida pihaa luonnonmukaisesti
  • lisää kasvilajistoa ja perusta erilaisia elinympäristöjä
  • vähennä nurmikon ja päällysteiden pinta-alaa
  • torju haitalliset vieraslajit
  • kierrätä ravinteet

Lue lisää vinkkejä monimuotoisen kotipihan perustamiseen Marttojen sivuilta.


Vuoden 2022 Ekopaaston vinkkejä

Lahden seurakunnat on ensimmäisen kristillinen seurakunta, joka on osallistunut kotikaupunkinsa Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoteen. Lahden seurakunnat keräsi vinkkejä, jotka jäivät teemavuodesta elämään ja joita kannattaa hyödyntää muissakin Suomen seurakunnissa.

1. Lähimetsä tarjoaa puitteet monipuolisille luontopyhiinvaelluksille

”Ei tarvitse lähteä kauas päästäkseen luontoon. Kotikaupungin luontopyhiinvaelluksilla kuljemme yhteistä reittiä metsässä, järven rannassa, puistossa, suolla ja vesillä. Vuodenajat, kirkkovuosi ja luonto tarjoavat erilaisia teemoja. Kuljemme kävellen, rollaattoreilla, pyörällä, kanootilla, sup-laudoilla tai vaikkapa kotieläimet seuranamme. Jutellaan. Kuunnellaan ja tunnistetaan kaupunkilintuja. Rukoillaan tai pidetään hartaus. Välillä ollaan vain hiljaa. Siihen meillä on myös pysyvä paikka Lahdessa Teivaanmäen metsässä, joka nousee Vesijärven rannasta kohti Salpausselän huippuja. Sen hiljaisuuden polun varrella voi pysähtyä puihin kiinnitettyjen tekstien äärelle – yksin tai yhdessä.

Metsärukous:
Metsä huokuu, niin kuin koko luomakunta rukoilisi, Sinä kuulet sen. Sinä olet elämä. Olet läsnä lepänkäävässä, korvasienessä ja lumikorennossa. Olet elämä ihmisessä, joka tulee maasta ja muuttuu maaksi.  Olet olemassaolon lähde.

Kaikki saavat voimansa ja elämänsä sinulta, kuuset, männyt, pihlajat, katajat, vadelmapensaat, mustikanvarvut. Jokainen metsän asukas, pienistä mikrobeista suuriin kasveihin ja eläimiin, kaikki saavat voimansa sinulta.

Auta minua kunnioittamaan pieneliöiden elämää, hyönteisten, ampiaisten, siirojen, kärpästen elämää, sienirihmaston, hitupihtisammaleen ja mikrosienten elämää. Opeta minua arvostamaan karhujen, susien, ahmojen, peurojen, oravien, metsähiirten elämää. Olen itsekin osa metsää, olen osa luomakuntaa. Sinä annat elämän. Anna meille rohkeutta suojella ja rakastaa luomakuntaasi.

Anna-Mari Kopo, kappalainen

Kysy luontopyhiinvaelluksista lisää Anna-Marilta.

2. Konsertteja luontokohteen hyväksi

Minusta on tärkeää tarjota ihmisille mahdollisuus vaikuttaa konkreettisesti luonnonsuojelutyöhön. Monella lapsella ja nuorella on huoli luonnosta. Konserteissamme esimerkiksi Lahden konservatorion oppilaat pääsevät osallistumaan talkoisiin omalla osaamisellaan: soittamalla ja laulamalla. Konserttien tuotto syntyy yleisön vapaaehtoisista ohjelma- ja tukimaksuista. Tarkoitus on tukea paikallisia luontokohteita rahallisesti ja tehdä sitä tunnetuksi. Musiikkiesitysten välissä juontajat kertovat tukikohteen toiminnasta. Meidän kaikkien tehtävä on varjella luontoa. Tämä on meidän tapamme.
Aurora Ikävalko, kanttori

Vinkkejä luontokonsertin järjestämisestä saat Auroralta.

Aurora Ikävalko ja Reetta Kalteenmäki etätyöpisteellä Lahden Lanupuistossa 2021 Kuva: Jani Mahkonen

3. Telttailijan livestriimi tavoittaa ulkona nukkuvan perheen

Ulkoilu ja liikunta on iso osa elämääni. Siihen liittyy ulkona nukkuminen, mihin haluan kannustaa myös muita. Insta-liven toteuttamisessa pimeästä metsästä Lahden seurakuntien kanavalla on samaa hetkessä elämisen meininkiä, johon olen muusikkona tottunut. En suunnitellut tarkkaa yöpymispaikkaa etukäteen, vaan kävelimme metsään Vesijärven rantaan. Etsin suorassa lähetyksessä sopivan makuusijan ja juttelimme yhteisöpappimme Janne Konttisen kanssa metsässä nukkumisesta. Oli mahtavaa, kun saimme videopuheluita, esimerkiksi perheeltä, joka oli käymässä telttaan nukkumaan.
Miikka Kallio, tapahtumatuottaja, nuorisomuusikko, Suomen Ladun ulkoilulähettiläs

Vinkkejä metsäyö-liven tekoon saat Miikalta.

Miikka Kallio kannustaa ihmisiä ulkoilemaan.

Miikan tarvikevinkit onnistuneeseen yöpymiseen ulkona:

  • Riippumatto tai teltta.
  • Riippumaton kanssa lisäksi katos eli tarppi. Kesällä hyttysverkko. Talvella riippumaton alle asetettava kylmyydeltä suojaava lämmöneriste eli underquilt.
  • Makuualusta tuomaan lämpöä
  • Eväät
  • Lämmintä vaatetta
  • Seikkailumieltä

4. Rippikoulujen opetuspaketti ympäristötunteista

Kotikaupunkimme teemavuosi Euroopan ympäristöpääkaupunkina tarjosi meille tilaisuuden laajentaa yhteistyötä eri muodoissa toimintaympäristössämme. Laadimme esimerkiksi yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa rippikouluille opetuspaketin ympäristötunteiden käsittelystä ja välineistä luonnon tarjoaman hyvinvoinnin kokemiseen. Pakettiin kuuluu myös turvallisen keskustelun huoneentaulu. Paketti on kaikkien Suomen seurakuntien käytettävissä.

Tomi Alasalmi, yhteiskunnallisen työn pastori

Lisätietoja rippikoulujen ympäristötunteiden opetuspaketista saat Tomilta.

5. Päästöjen vähentäminen ja metsäratkaisut

”Lahden seurakunnat on vähentänyt yli 90 prosenttia kiinteistöjensä kaukolämmön ja sähkön hiilidioksidipäästöistä. Jätehuoltomme päästöjä ja asiakaslehtemme Kirkonseudun painatuksesta koituvat päästöt kompensoidaan. Konkreettiset tavoitteet ovat onnistuneet yhteistyössä palveluntarjoajiemme kanssa. Ympäristötoimiamme parannetaan myös jatkossa kirkon ympäristödiplomijärjestelmän avulla. Ympäristötoimikuntamme harkitsee jatkossa tarkkaan metsästä saatavien taloudellisten, ympäristö- ja virkistyshyötyjen välillä.”

Tomi Alasalmi, yhteiskunnallisen työn pastori

Lisätietoja Lahden seurakuntien ympäristötoimista saat Tomilta.

Kiitämme lämpimästi Lahden seurakuntia näistä vinkeistä 🌳

Katso myös nämä! Linkkien takana lisää inspiraatiota Ekopaaston viettämiseen.

Raision seurakunnan Godfulness-sivustolta löydät hiljentymisharjoituksia. https://www.godfulness.fi/

Godfulness-sivustolta löytyy myös vinkkejä käytännön ekoaskeliin kuluttamisen, ruokailun, liikkumisen ja asumisen saralla. Tutustu täällä https://www.godfulness.fi/pidetaan-huolta/

Katso myös Vaasan suomalaisen seurakunnan sivuilta: Meren rannalle UNESCO:n maailmanperintöalueelle syksyllä 2021 raivattu ja rakennettu Pyhiinvaeltajankirkko ja -polku on ensimmäinen Vaasan seudun pyhiinvaellusalue.  Linkki sivustolle: Pyhiinvaeltajankirkko ja -polku – Vaasan suomalainen seurakunta

.